Itt az autópálya az osztrák határnál, csak nem vezet oda magyar út

67

Gyorsforgalmi út kötné össze Kőszeget Béccsel, a már meglévő S31-es út folytatása épülne ki a vasi városig. Az osztrák oldal folyamatosan készül, a magyar oldalon eddig egy kapavágás sem történt.

A Nyugat.hu cikke szerint a távlati tervek sokkal grandiózusabbak voltak. Két éve a Vas megyébe látogató magyar miniszterelnök, Orbánt Viktor jelentette be, hogy Szombathely és Kőszeg között 2×2 sávos út épül, de egyelőre erre is várni kell.

Az osztrákok azonban dolgoztak, és hamarosan átadják majd az S31-es Rattersdorfig meghosszabbított szakaszát, ami azt jelenti, hogy
kevesebb, mint egy kilométeres távolságra került az osztrák-magyar határ.
Idén januárban pedig hatástanulmányokat készítettek arra vonatkozóan, hogy merre lenne a legcélszerűbb kialakítani a Rattersdorfot Kőszeggel összekötő gyorsforgalmi útvonalát.

Ez 1569 méter hosszú, melyből 992 méter az osztrák és 577 méter a magyar szakasz. 100 km/órás sebességkorlátozással és első osztályú közlekedésbiztonsági rendszerekkel az osztrák oldal építési költségét 4,4 millió euróra, a magyar oldalét 1,6 millió euróra teszik. Így a másfél kilométeres szakasz 6 millió euróba, azaz 1,8 milliárd forintba kerülne.

Az osztrákok 2018 első felében tervezik elkezdeni az útépítést.