Brüsszel elmeszelheti a nagy cementbizniszt

  28

  Az Európai Bizottság részletes vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a HeidelbergCement és a Schwenk vállalatok által tervezett Cemex Horvátország felvásárlása nem ütközik-e az uniós összeolvadási szabályozásba. A testületnek ugyanis fenntartásai vannak az akvizícióval kapcsolatban.

  Két német székhelyű cég, a HeidelbergCement és a Schwenk közös leányvállalatuk, a Duna-Dráva Cement Kft. révén tervezik a munltinacionális Cemex horvátországi ágazatának közös felvásárlását.

  Az Európai Bizottság részletes vizsgálatban méri fel, hogy a tervezett tranzakció összeegyeztethető-e az Európai Unió összefonódás-ellenőrzési rendeletével. A testület ugyanis aggályosnak találja, hogy az átvétel csökkentheti a versenyt a szürkecement – szélesebb értelemben az építőipar – horvátországi piacán.

  A felvásárlást tervező cégek Magyarországon és Horvátországban vásárolnák fel a jelenleg a Cemex tulajdonában álló eszközöket. Az érintett felek kérésére az ügylet magyarországi részét a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja, így a brüsszeli testület vizsgálata a Cemex horvátországi eszközeinek felvásárlására szorítkozik.

  A HeidelbergCement és a Schwenk németországi építőanyaggyártó vállalatok, amelyek közös érdekeltsége a magyar Duna-Dráva Cement Kft. A kft. egyéb más tevékenység mellett szürkecemetgyárat üzemeltet a bosznia-hercegovinai Kakanjban. A Cemex Horvátország leányvállalata a Cemex csoportnak, amely egyúttal globális építőanyag-beszállító is. Egyéb más tevékenység mellett a Cemex horvátországi leánya három cementüzemet is üzemeltet Splitben és több cement illetve keverés-kész beton üzeme van Horvátországban.

   

  Forrás:Napi.hu