A világ első napelemes gyorsforgalmi útját adják át Kelet-Kínában

114

A világ első napelemes gyorsforgalmi útját adják át a kelet-kínai Shandong tartományban. A napelemekkel burkolt különleges út két kilométerre terül el Jinan déli körgyűrűjén. Néhány jármű már tesztelte az út funkcióit.

Egy minibuszos vezető azt mondta, hogy nem érez semmi különlegeset ezen a szakaszon. “Több mint 100 kilométeres sebességgel mentem óránként, nem különbözik a hagyományos autópályától, a féktávolság pedig majdnem ugyanaz,” mondta a sofőr.

A nagy teherbírású, napelemes út három rétegből áll. A legfelső lapos üvegszerű, félig áttetsző anyagból készül, amelynek súrlódási sűrűsége nagyobb, mint a hagyományos aszfalt burkolaté. Fényáteresztő képessége révén a napelemek a villamos energia átvitele alatt a fényenergiát továbbítják. Télen hó és jégmentesíti magát az útszakasz.

Az útburkolat alá elektromágneses indukciós tekercseket helyeztek el. A közeljövőben az elektromos autók vezeték nélkül töltődnek menet közben.

“Ez egy forradalmi fejlődés első lépése” – mondta Xu Chunfu, a Qilu Transportation Development Group igazgatótanácsának elnöke.

forrás:cctvplus.com