Van egy autópálya Európában, ami 55 évig épült, és most kész

52

A munkálatok elkezdése után 55 évvel hivatalosan is késznek nyilvánították a Salerno–Reggio Calabria autópályát, a fő dél-olaszországi közlekedési tengelyt, amelynek elhúzódó befejezése az állami tehetetlenség szimbólumának számított Olaszországban.


A Nápoly térségét az olasz csizma orrával összekötő 443 kilométeres A2-es autópályát csütörtökön avatták fel hivatalosan is az utolsó hiányzó szakasz, egy Cosenzához közeli 600 méteres alagút (Galleria Laría) átadásával.

Az esemény alkalmából az eddig A2-nek hívott, csigalassúsággal épülő autópályát átnevezték A3 Autostrada del Mediterraneóra. Az Anas olasz közútkezelő szerint az átkereszteléssel is jelképezni akarják a szakítást az “örök befejezetlenség” bélyegével.
Az autópályának eredetileg 1972-re kellett volna elkészülnie. 1974-ben át is adták a forgalomnak, de nem minden szakasza készült el, más szakaszok pedig jelentős javításra szorultak. Bár sokak szerint a sztráda valójában még messze van a teljes befejezéstől, az illetékesek szerint a jövőben már csak karbantartási munkákat végeznek rajta.

A hegyes vidékeket átszelő A3-as autópályán 190 alagút és 480 híd, viadukt vagy felüljáró épült.

forrás: origo.hu, MTI