Környezetvédelmi beruházás a Selypi Cementgyárban

53

1988. május 9., hétfő – A Nyergesújfalui Azbesztcementipari Vállalat selypi üzemében jelentős környezetvédelmi beruházás fejeződött be.

A gyár a tűzálló cement előállításával hosszú időn át erősen szennyezte a környék levegőjét, a megengedettnél sokszorta több cementpor került a légtérbe. A szennyezés mérséklésére korábban bevezették a szakaszos termelést, ami azt jelentette, hogy negyedévenként legfeljebb 10-12 napig füstölhettek a gyárkémények. Időközben azonban megszigorították a környezetvédelmi előírásokat, és a környéken élők panaszai is sokasodtak. Ezért a múlt év áprilisában előírták a vállalatnak, hogy környezetkímélő technológiát dolgozzon ki és vezessen be. Az építőipari tárca és a környezetvédelmi hatóság úgy foglalt állást, hogy 1988-ban a selypi üzemben már csak akkor kezdhetik meg a termelést, ha a porkibocsátás a jogszabályokban előírt határértéket nem haladja meg.

Az Azbesztcementipari Vállalat a Szilikátipari Központi Kutató és Tervező Intézetet bízta meg az új technológia kidolgozásával. Ez az intézet saját tervei alapján és a beruházás fővállalkozójaként oldotta meg a klinkerégető forgókemence portalanítását és – ugyancsak a porzás megszüntetésére – a klinker zárt tárolását is. A mindehhez szükséges berendezések átalakításához szeptemberben láttak hozzá, s most május első napjaiban már megkezdték az üzemi próbákat. Az új megoldással az átalakított forgókemence kéményén eltávozó szilárd szemcsék nagy részét visszafogják, s ilyen módon a porzás mértéke már nem haladja meg a határértéket. A leválasztott port visszaadagolják a technológiai rendszerbe, amiből ugyancsak tűzálló cement gyártható. Az így visszanyert anyag újbóli felhasználásával javul a gyártás gazdaságossága.

A 26,5 millió forintos környezetvédelmi beruházáshoz a vállalat 8 millió forint állami alapjuttatást kapott. Az eddigi évi 3-4 ezer tonna helyett egyelőre 10 ezer tonna, az 1700 hőfokot is jól bíró tűzálló cement előóllítását tervezik a selypi gyárban. Az igényektől, illetve az alapanyagellátástól függően később tovább növelik a termelést. Az összes hazai igényt ki tudják elégíteni, így nem lesz szükség a tűzálló cement importjára, sőt exportálnak is belőle Ausztráliába, Jugoszláviába, Belgiumba, Svédországba és Görögországba.

Forrás: MTI hírarchívum