A gőzérlelés a friss beton szilárdulás gyorsításának egyik elterjedt módszere, melynek során a friss beton hőmérsékletét a környezeti hőmérséklet felett tartják általában 5-10 óra hosszan. A gőzérlelés az előregyártásnál a sablonforduló, monolit szerkezeteknél a kizsaluzási idő rövidítésére alkalmas.
A friss beton gőzölhetősége nagyrészt a cement fajtájától függ. A gőzérlelés szilárdsági jellemzői az egynapos és a 28 napos abszolút és viszonylagos szilárdság és az érlelés hatásfoka.
A gőzérlelt beton minőségére, időállóságára előnyös a minél alacsonyabb (pl. 60 °C) hőmérsékleten történő érlelés, vízpermettel történő szabályozott sebességű lehűtés, majd a beton nedves utókezelése.
A gőzölhetőség vizsgálata kísérletsorozattal történhet.