Építőipari nívódíjat kapott a Lafarge királyegyházi cementgyára

  19
  Lafarge
  Lafarge

  Nívódíjat kapott a Lafarge Cement Magyarország Kft. királyegyházi cementgyára, az Építőipari Mesterdíj Alapítvány 2012. évi kitüntetését igazoló táblát pénteken avatták fel a Baranya megyei létesítményben.


  A cég az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy az ipari és energetikai létesítmény kategóriában odaítélt díj “az
  építőipari kivitelezések szervezésének, irányításának, valamint a jó minőségű munkavégzésnek az elismerése, amely tovább növeli a szakma megbecsülését”. Kitértek rá, hogy a gyár építtetője a Nostra Cement Kft., kivitelezője STRABAG-MML Kft. volt.
  Az új cementmű építését a Strabag vezetése határozta el 2003-ban, hogy alapanyag-beszerzésének könnyítése, gazdaságosabbá
  tétele érdekében részesedést szerezzen a cementiparban.

  A világ cementgyártásában piacvezető Lafarge és az európai építőiparban piacvezető Strabag 2010 májusában közös céget alapított Ausztriát, Magyarországot, Szlovéniát és Csehországot érintő cementipari érdekeltségeik összevonására.

  A királyegyházi cementművet 2011 szeptemberében adták át, előtte 30 éven át nem épült cementgyár Európában. A korszerű,
  környezetbarát technológiát alkalmazó és az energiával hatékonyan gazdálkodó létesítmény tervezésére és kivitelezésére 72 milliárd forintot költöttek. A munkálatok során 160 ezer köbméter betont használtak fel, egy 105 méter magas hűtőtornyot, 60 méter magas klinkersilót, és egyebek mellett 5 kilométer vasúti pályát is építettek.

  Az üzem évente 750 ezer tonna klinker és 1 millió tonna cement előállítására képes, a gazdasági válság, és azzal összefüggésben az építőipar korábbinál szerényebb teljesítménye miatt kapacitását azonban egyelőre nem használja ki.

  A gyártás legfontosabb alapanyagául szolgáló mészkő vasúton érkezik a bükkösdi bányából, a készterméket pedig vasúton és közúton szállítják el. A cement legnagyobb részét magyarországi építkezésekhez használják fel, a többit külföldön értékesítik.

  A Lafarge Cement Magyarország Kft. 130 embert foglalkoztat, tavalyi árbevétele mintegy 8 milliárd forint volt. A Lafarge
  világszinten 64 országában 65 ezer munkavállalót foglalkoztat, a cégcsoport tavaly 15,8 milliárd eurós forgalmat realizált.