Bemutatkozott az okos útburkolat

38

Hosszú évek megpróbáltatásait követően végre célegyenesbe ért a Solar Roadways névre keresztelt találmány, aminek a lényege, hogy a hagyományos, aszfalt alapú útburkolatot olyan elemekkel pótolnák, amelyek a napelemek révén energiát termelnek, a beépített LED égők által pedig még világítani is képesek.

A Scott Brusaw és felesége által szabadalmaztatott találmány a múltban többször is elbukott – még közösségi segítséget is kértek hozzá -, de a legfrissebb hírek szerint az Idaho államban fekvő Sandpoint városkájában most végre a gyakorlatban is bemutatkozhatott az okos útburkolat, lévén a feltalálók engedélyt kaptak arra, hogy a település főterének néhány négyzetméterén teszteljék találmányukat.

A kis felület a tervek szerint nem csak speciális fényhatással dobná fel a város központját, hanem mindemellett az itteni nyilvános WC-k és szökőkutak áramszükségleteit is kielégítené, sőt fűthetősége miatt télen a hókotrók munkáját egyaránt megkönnyítené.

A Solar Roadways kapcsán persze a legfontosabb a figyelem felkeltése, hogy a világ felfigyeljen erre az újdonságra, hiszen az egész bolygó energiaigényének egy jelentős része megoldódna, ha hagyományos aszfalt helyett ilyen panelekből lennének az utak mindenfelé.

A technológiát azonban számtalan tényező hátráltatja, így például az, hogy négyzetmétere tízszer olyan drága, mint a jelenleg alkalmazott aszfalt, amihez képest előnye, hogy nem keletkezhet rajta kátyú, és a megvilágítás révén nem lenne szükség útburkolati festésre sem.

Ha szeretnénk megnézni a gyakorlatban is a Solar Roadways működését, Sandpoint főterének egyik webkamerája folyamatos élőképet ad az új, lapokból felépülő aszfaltburkolatról.

forrás: androgeek.hu